Gemenskapen är viktig

Från mailväxling med omställare i Gävle (börjar nerifrån) med ett par bra länkar

Daniel Ringström skrev 2014-01-09 12:03:

Hej.

Det är taggande att se när abstrakta idéer rör sig mot att bli konkret verklighet.

(”An interpretation without wish for change is useless; a change without preliminary interpretation is blind.” Som Erich Fromm skrev (http://www.erich-fromm-online.de/index.php/en/life-of-erich-fromm/fromm-s-credo))

Videon jag länkade må kanske vara mer mysig än konkret, men jag gillar den.

Du skrev i ett tidigare mail ”Kanske kan ändå ett annorlunda boende göra det möjligt att minska utgifterna så att man kan jobba bara halvtid – och ha möjlighet att engagera sig i mer storskaliga sammanhang.”. Den aspekten har varit mycket i mina tankar. Boendekostnaden utgör en stor del av utgifterna för de flesta. Sambanden mellan boende (kostnad och bolån), lönearbete och arbetspendling (kostnad och billån) är en del av förklaringen till varför många sitter fast. Att radikalt sänka boendekostnaderna är ett konkret sätt att bryta de sambanden.

Vad är bäst att göra? Det enda jag kan känna mig säker på är att de levnadsmönster de flesta i vårt samhälle lever i inte fungerar särskillt bra, varken för planeten, samhället eller individen. Det som vi behöver mest är altenativ, flera olika altenativ.

Hälsningar Daniel

_______________________________________________________

Date: Wed, 8 Jan 2014 18:10:17 +0100
From: Bernt Lindberg
To: Daniel Ringström Bernise Fahlander m fl
Subject: Re: [Omställning Falun] påminnelse – möte om ekobyggande i kväll

Hej. Hösten har varit full av saker som gjort att jag inte hunnit med Omställning Falun. När jag går tillbaka hittar jag nedanstående mail från Daniel Ringström. Håller helt med om det du skriver. Det bästa är om vi kan kombinera ny och gammal bebyggelse och ha funktioner gemensamt så att var och en inte behöver så stor boyta. Vårt sätt att bygga bostäder är ju mycket traditionellt och det hänger naturligtvis ihop med sociala mönster. Det vi ska åstadkomma kanske mer ska vara ett socialt än ett byggtekniskt experiment, fast de bägge delarna hänger nog ihop. Jag tycker också att det ska bli spännande att försöka. I många år har jag gått och snackat om att omställning i första hand är en kulturell fråga. Nu gäller det att ge ett innehåll till det som ännu är ganska abstrakt. Ska kolla videotipset.

Hälsning
Bernt

_______________________________________________________

Daniel Ringström skrev 2013-12-12 09:39:

Hej

Ska bli spännande att se hur det projektet utvecklar sig. För en tid sedan var jag mer intresserad av ekobyar som något praktiskt man kan göra. Intresset har i viss mån svalnat.
(Jag önskar ibland att jag kunde vara mer konsekvent . Tröstar mig med att åtmindstone vara någolunda konsekvent med problembilden som jag som jag söker lösningar till i omställningsengagemanget)

Ekobyar har sin roll att fylla. Men hur gör man för att ´transformera´ en existerande by till att bli ekologiskt och socialt hållbar? Hur skapar man gemenskap i ett stadskvarter?

(Videotips: http://peakmoment.tv/videos/simplicity-joy-and-social-change/)

En annan aspekt på ekoby som ´lösning´ är att den vanligen är kapitalintensiv, det vill säga dyr, framförallt i uppstart. Jag är inte så säker på om den kategorin lösningar någonsin kommer bli gångbara för min (eller dom flestas?) del.

Det finns en annan kategori lösningar som kostar lite pengar. Det man betalar med i stället är beteendeförändring. Det här facinerar mig. Ofta tycks det gå att göra ett val mellan att investera i pengar eller att investera i att förändra sitt beteende (eller ett mellanting).

Ekoby lär  hamna i kategorin mellanting, även här handlar det också om stora beteendeförändringar.

Ett exempel på en ´låg kostnad stor beteendeförändring´ typ av lösning är att det går att halvera både boendekostnaden och det ekologiska fotavtrycket på vilken bostad som helst -genom att dela den med dubbelt så många människor. Priset man får betala  är att vilja dela boendeyta och att ha (eller lära sig) förmågan hantera det på ett sunt sätt.

Hälsningar Daniel Ringström

_______________________________________________________

Date: Mon, 9 Dec 2013 19:06:58 +0100
Subject: Fwd: [Omställning Falun] påminnelse – möte om ekobyggande i kväll
From: Bernise Fahlander
To: Daniel Ringström mfl
CC: Bernt Lindberg

Hej

jag har hållit ögonen lite på den här träffen som är just nu i Falun. känns så konkret, undrar om jag skulle ha åkt dit? det är bara det att jag känner er här i gävle och är så inne på att göra något tillsammans här. kolla länkarna bla den som berättar om mötet med mats rönnelid.

är nyfiken på hur det utvecklar sig i dalarna

hälsningar

Denise Fahlander

______________________________________________________

Från: Bernt Lindberg
Datum: 9 december 2013 14:10
Ämne: [Omställning Falun] påminnelse – möte om ekobyggande i kväll

Liten påminnelse: Eget ekobyprojekt?Ett första möte

Kronohallen måndag den 9 december kl 19
Ni har tidigare fått info om det här mötet. Nu finns mer kött på benen. Klicka på länken nedan. Nu har vi chansen att gå från ord till handling!
Hur ska vi bo på ett långsiktigt hållbart sätt? Det handlar om tekniska krav och lösningar men framför allt om sociala sammanhang, hur vi kan leva ihop och organisera saker tillsammans. Vi har haft ett mindre förberedande möte med Mats Rönnelid, Högskolan Dalarna, och nu går vi vidare för att se vilket intresse som finns i nätverket och vad vi vill göra. Det här är ett sätt att gå vidare från diskussionsstadiet till praktiskt handlande. Mer information kommer men boka redan nu in måndag den 9 december kl 19, Kronohallen, Slaggatan 37.
Vi ska försöka fixa kaffe/te och tilltugg så hör gärna av dig i förväg. Och om du är intresserad men inte kan komma just den här kvällen – hör av dig så att vi kan hålla kontakt framöver om vad som sker.

https://omstallningfalun.wordpress.com/vad-har-vi-gjort-tidigare/ekologiskt-byggande/

Välkomna
Bernt