Hus i Sågmyra – fabriken fortsatt intressant

Vi i gruppen som arbetar med hållbart byggande och boende fick tips om att Tidstrands yllefabrik i Sågmyra till stor del står tom. Fabrikören Tidstrand bodde i en herrgård som visade sig vara till salu. Vi funderade allvarligt på att först hyra herrgården på prov ett halvår och sedan, om verksamheten och ekonomin fungerade bra köpa herrgården. Samtidigt skulle vi ha andra, passande, aktiviteter i fabriken.

Efter Omställning Faluns årsmöte den 25 mars hade vi en diskussion om hur vi skulle utforma ett omställningscentrum. Vi hade bjudit in Anders Persson från Södra Norrlands Omställningscentrum, SNOC. Han hade mycket spännande att berätta. Vi har fått ett antal dokument som vi samlat här.

Men en annan köpare av herrgården dök upp och den är alltså inte längre aktuell för oss. Fabriken har till en tredjedel en annan ägare som också äger en stor byggnad i Sågmyra med café och uthyrningsrum. Den har vi blivit visade och vi har funderat på om vi skulle hyra/köpa den istället. Men efter en del diskussioner har vi bestämt att vi ska ha kvar tanken på ett omställningscentrum men inte knyta upp oss till dyra lokaler. Delar av fabriken går ändå att hyra för att kunna genomföra en del av de idéer vi har. Bifogat finns några idéer till vad vi skulle kunna göra (Vad göra i Sågmyra). Några bilder från fabriken här nedan.

 

 

_DSC9158

Tidstrandsfabriken tillverkade yllefiltar, framför allt till svenska försvaret. Idag hyrs mindre delar ut till olika små verksamheter.

_DSC9162

Den stora lagsalen högst uppe i fabrikens nyare del. Här lagades filtar. På mitten finns skylight, just nu övertäckt. Fin lokal för teater, musik, stora sammankomster, utställningar.

_DSC9176

En del salar har fönster med stort ljusinsläpp. Här finns också belysning, troligen kvar sedan klädbutiken.

_DSC9179

Några våningar under lagsalen

_DSC9183

I den äldre delen av byggnaden. Fint ljusinsläpp här också

Herrgården från ett fönster i fabriken

Högst upp i den bortre längan finns lagsalen. Högst upp i trapphuset finns också ett fint rum. Under fabriken rinner en å. Här ska bli put and take-fiske.