Cykelcruising

 

Cykelcruising_5

Runt 80 cyklister deltog i en cykelcruising i slutet av september för att visa att vi vill att cyklarna ska få större utrymme i Falun. Där fanns barn och pensionärer, hundar, tävlingscyklister och dagspendlare. Fyra varv avverkades, från Holmtorget, via Östra Hamngatan, över ån och upp Kristinegatan, Engelbrektsgatan, ner till Hälsingtorget och Gruvgatan tillbaka till Holmtorget.

Det här var den första cykelcruisingen. Arrangörerna hoppas kunna upprepa den två gånger varje vår och höst. Anledningen? Falun är dåligt planerad för cyklister och trots en cykelplan som antagits av kommunfullmäktige går utvecklingen med snigelfart. Planering för bilar gör stan otrivsam och ohälsosam. Vilka möjligheter finns det inte att göra en fin stadskärna!

Falu Miljögrupp, Jordens vänner, Naturskyddsföreningen i Falun och Studiefrämjandet arrangerade cruisingen.

Falun är en bilstad men nu intog vi rondellen på Gruvgatan (överst t v). Om Gruvgatan trafiksanerades skulle inte luften där vara hälsovådlig.

Vilken frihetskänsla för barn att kunna cykla på gatorna i centrum. Centrum ska vara för människor av alla sorter! (Överst t h)

På den tiden när sådana här höghjulingar var vanliga rådde frid på gatorna. Inget trafikbuller, inga avgaser, ingen oro för att bli påkörd av en bil. Människor rörde sig fritt, man kunde höra ljudet av hästskor mot gatstenarna och människor som pratade. Näst överst t h.

Hundarna på bilden ovan t v gillar att åka lådcykel. De satt i sin låda och tittade på omgivningen alla fyra varven.

Vi vill lyfta cyklingen, sade Maj Ardesjö, en av arrangörerna. Många skulle kunna cykla mer om förutsättningarna var bättre. Då blir vi av med trängslen i centrum och det är bra för stadsmiljön, klimatet, hälsan och plånboken. Ett alternativ kan också vara att skaffa en elcykel om man inte tycker att man orkar trampa helt för egen kraft.