HÅFFA-festivalen 24 maj 2014

hoeffa_mail

Hållbar Framtid För Alla- en HåFFA-festival

Lördag den 24 maj 2014 kl 15 till runt 23, Lilltorpets folketspark

Tanken vi i nätverket Omställning Falun, har med en heldag på Lilltorpet, är att se till att människor som är intresserade av en hållbar framtid får en chans att träffas och ha kul tillsammans. Den vackra naturen och parken vid Lilltorpet, hör ihop med konceptet. Grundtanken var att samlas runt kultur, med musik, dans, kanske teaterinslag, olika hållbara aktiviteter och naturligtvis god mat och fika. Då kan fanns det också möjlighet att snacka om hur vi går vidare med omställningen.

Först en bildkavalkad från 2014 års festival, sedan följer ett detaljerat program.

P1060675

På Lilltorpets folkets park samlades uppskattningsvis 300 människor intresserade av en hållbar framtid, en chans att träffas och ha kul tillsammans i den vackra naturen och parken vid Lilltorpet. Vi samlades runt kultur, med musik, dans, teaterinslag, olika hållbara aktiviteter och spännande mat och fika. Det var gratis inträde och gratis buss från centrum, en del av tiden elhybridbuss.

P1060763

Första halvan av dagen blev det information och diskussioner, försäljare av hållbara produkter, bokbyte, mat (eko/vegmat o ekofika). Diktläsning, vissångare, sagor,
praktiska föreläsningar om socialt hållbart liv, jämlikt och jämställt, demokrati, hälsa, livsstil – mat, odling, hudvård, yoga, kemikalier och barnens framtid, ekoleksaker. Om ett framtida Falun – hur vårt lokalsamhälle ska formas in i framtiden – byggande, översiktsplan. Hållbar energi, bussåkande, solenergi, elbil, elcykel, cykelreparationer.

Framåt kvällen dans, musik, mat o fika.

P1060686Arrangörerna sjöng vackert från Rotundans scen.

Lasse är också vigselförrättare och vid Vällans strand förrättade han en långsiktigt hållbar vigsel. Vid processionen ner till vattnet spelade Kjell säckpipa.

P1060735

Det fanns möjlighet till ekobikt. För dagen var biktstolen obemannad så det blev självbikt under ansvar.

P1060680 P1060778

Röda korset ordnade bokbyte.

P1060677

På speakers corner var det inte bara pratsugna talare. Anna och Ingrid Stenback sjöng fint för en fikande publik.

P1060740

P1060750_beskuren

Kjell spelade både säckpipa och andra instrument i linnekostym av mycket gammalt snitt.

P1060697

Vi hade försökt få Pär Holmgren och Staffan Lindberg att stanna hos oss på sin elmopedturné runt i landet. Vi fick besked att de var fullbokade, bl a hade Falu kommun hunnit före oss. Men plötsligt stod de där, ljudlöst uppdykande på sina elmopeder. Och vi fick höra en miniversion av deras klimatshow.

P1060701 P1060705-delförst

Så kom regnet, allt blev blött, både ute och inne i tälten.

P1060751 P1060758

Regnet skrämde bort många men en liten skara stannade och tittade på Röda korsets modevisning av seccond handkläder. De flesta gick att köpa på plats.

P1060772

Sist på kvällen blev det sång, musik och irländsk dans.

P1060765

Program

med reservation för ändringar

Rotundan
17.45 Ung Jazz
19.00 Fiolmusik från Falu spelmanslag
20.00 Manna med komp
20.45 Recyceling Catwalk. Alla modeintresserade ungdomar! Vill du vara klimatsmart, leva resurssnålt och ändå klä dig snyggt!
21.15 Irländsk dansutlärning med Andrew Scott

Speakers Corner
15.15 Säckpipa
15.45 – 16.15 Speakers corner. Lätta ditt hjärta. Prata, sjung, läs en dikt eller berätta din historia. Skriv upp dig på listan. Reglerna är enkla. Du ska inte bete dig opassande mot folk eller fä.
16.15 Anna och Ingrid Stenback spelar o sjunger
16.45 – 18.30 Speakers corner……
18.30 Kooistra o Feldreich, Sveriges svar på Simon and Garfunkel

Logen
15.15 Exempel på hållbara sätt att bygga, berättar Sara May om. Hon vet hur man renoverar fönster på gamla hus.
16.15 Diakonia, Sven berättar om deras arbete bland annat om fattigdomsbekämpning och global rättvisa.
17.45 Film i ”logen”. Think outside the box och hållbarhet på 2 min. Filmer om hållbar utveckling med framtidstro! Carl o Janne vill gärna diskutera med er om innehållet i filmerna.
19.00 Film i ”logen”. Bubbles of growth. Filmer om hållbar utveckling med framtidstro! Carl o Janne vill gärna diskutera med er om innehållet i filmerna.
20.15 Film i ”logen”. Naturen resurser sinar. Filmer om hållbar utveckling med framtidstro! Carl o Janne vill gärna diskutera med er om innehållet i filmerna.
Utställning av porträtt i Logen, Adam visar sina alster.

Plats 4
15.45 Hålla höns, är det svårt och jobbigt. Är de lätta att ha och måste man ha en tupp som stör grannens morgonsömn? Maj som värnar om hur djuren har det, berättar och ger råd och tips.
17.45 Översiktsplanen Falun. Folkinitiativ och medborgarförslag. Lyssna på hur man kan arbeta för en folkomröstning, Anders berättar.
18.15 Ekoby, ett projekt håller på att ta form i Falun. Gruppen med Bernt, Sten med flera, berättar om hur det skulle kunna gå till att bygga en ekoby.
19.15 Läkeväxter? Vilka kan man äta och vilka botar sjukdomar? Agneta kan det här med växter och lär dig mer.

Plats 5
15.15 Fixa din cykel. Cykla är enkelt, billigt och kul! Men cykeln ska också underhållas och ibland går den sönder. Kent som älskar cyklar och vill att vi inte ska vara rädda för att skruva lite, visar några enkla knep och knåp runt cykelunderhåll.
16.30 Biskötsel. Kom in i biets fascinerande värld. Sanne som själv är biodlare och samtidigt naturvetenskapare med många strängar på sin lyra, berättar och visar.
18.00 Falu Bilpool. Anders från Falu Bilpool berättar hur det fungerar.
19.00 Hur kan man odla från Gruva till grönsak?, med Evis, Naturskolan.

Plats 6
15.45 Varför är det bra med ekologisk hudvård? Luz som själv både tillverkar och säljer ekologisk hudvård, kan tala om varför.
17.00 Hampaodling är väl inte nyttigt väl? Är det ens tillåtet? Kent som har arbetat hela livet med textil och Anders som är ingenjör, berättar om hur vi skulle kunna tillverka hampatyg i Sverige (igen). Hampisfären visar sina hampakläder.
18.30 Fri kollektivtrafik för alla. Kan man genomföra det? Maj som har lämnat in ett sådan medborgarförslag till kommunen, diskuterar runt detta.

Tipin
15.15 Bygg din egen s(k)olfångare med Faluns egen sol-professor Lasse. Han har forskat inom solenergiteknik och är också pedagog.
15.45 Plantera frön med barnen. Med Evis som är pedagog på Naturskolan,
16.15 En fin saga om ett liv med djur och natur i balans. Specialpedagogen Inger läser saga för ditt barn med hållbart tema.
17.15 Improvisationer runt att leva hållbart på olika sätt. Det är gruppen som bestämmer tillsammans med Svante som är dramalärare. Han värnar om djur och äter helst vegetariskt.
17.45 En fin saga om ett liv med djur och natur i balans. Specialpedagogen Inger läser saga för ditt barn med hållbart tema.
19.00 Barnbarnens århundrade. Professor Lasse som också är morfar (och farfar) berättar om Barnbarnens århundrade.

Övriga aktiviteter
15.00 Joko mångkulturförening avslutar sin naturvandring på Lilltorpet. Kommer gående till tonerna av trummor. Möt Malick, Helge och deras vandrarvänner.
15.15 Falu Hemslöjdsförening visar hur man binder björkrismattor, blomkransar, gör blompinnar och mycket mer. Anders och hans vänner visar hur du ska göra.
16.45, 17.00 Sol-professor Lasse visar hur man på ett enkelt sätt kan ladda elcykeln med solceller. Han har nyligen inhandlat en egen elcykel. Du kan också få prova!
Drop in vigsel under dagen. Lasse Broman viger dig vid Vällans strand. Vill du kan Kjell spela Dala-säckpipa till!
Dagen innan festivalen, fredagen den 23 maj har skattekontoret i Falun extraöppet 13-15 så man kan ordna hinders-, och vigselbevis till dem som är folkbokförda i Sverige.
Utställare/försäljare mm
Gratismarknad: Skänk en nyttopryl som kommer till användning igen. Du kan också få en.
Försäljning av barnböcker från Röda Korsets affär, 5 kr styck..
Bokbyte/ge bort och få en ny.
Folket i Bild kan du köpa av Anders vid bokbordet.
Tygblöjor. En riktig tygblöjenörd Nina visar.
Prova på massage av Karin,som mjukar upp trötta muskler.
Giftfri lek. Kemikalier och barn? Nej nej nej…Barbro från Familjecentralen i Elfsborg arbetar hårt för att få in ekoleksaker i förskolan.
FN-föreningen
NBV-information
Alida Design – smycken av återvunnet material.
Ecopiel, ekologisk hudvård, ansiktsmassage
ReMade by Sara Forsberg – barnkläder av återvunnen textil
JAK som står för Jord, Arbete och Kapital är en räntefri bank. Staffan från Borlänge svarar på frågor om räntefri ekonomi
Dala M-koppar, menskoppar i medicinskt material. Visning och försäljning
ETC-el. Information om tidningen ETC:s elförsäljning. ETC arbetar för att vi ska ta till vara på solen strålar i form av energi.
Omställning Falun, vill du veta mer om nätverket Omställning Falun, som bland annat är arrangörer för den här dagen? Kolla in utställningen och prata med de som är medlemmar.
Titta på elcykel, fråga, diskutera och titta på en elbil.
Asylkommittén finns på plats och berättar om sitt arbete.
Honung
Hampisfären – visar och säljer Hampakläder
Gamla Elverkets vänner.

Fika o Mat
Fika ordnas av Lilltorpet. Eko och reko i hög utsträckning!
Mat från olika kulturer finns till försäljning.
Senare på kvällen finns vegkorv o bröd att köpa så man själv kan grilla. Grillar finns tända!

pressbild_haffa