Tänk om! Ett evenemang om psykisk ohälsa och hållbarhet

Tänk om allt du visste raserades på en dag. Men du var för upptagen med annat. The Merit band arrangerade ett evenemang på Cozmoz i Borlänge 21 januari om psykisk ohälsa, hur den hänger ihop med vårt samhälle, om miljökatastrofer och vad vi kan göra för att försöka nå ett hållbart samhälle. Ett par föreläsningar varvades med visning av The Merits musikvideo och en rad artister.

1The Merit är en grupp från Falun och Borlänge engagerad i musik men också i miljö- och hållbarhetsfrågor och vårt psykiska mående. Om detta handlar deras musikvideo ”Goodbye One Seccond Time” som visades på Cozmoz. Vi fick också se filmklipp från inspelningen av musikvideon. The Merit består av Linnea Walldén sång och gitarr, Ola Högberg trummor, Johan Vallin gitarr, Tim-Robin Saari bas, och flera vänner som deltar mer oregelbundet. På videon (bilden ovan) syns Linnea Walldén. Bandet startade 2015 och fick redan samma år en hedersam plats på Peace & Love-festivalen. De har gjort en singel och en EP. Medlemmarna har lite olika musikaliska bakgrunder, med rockmusiken som gemensam inspirationskälla.

https://open.spotify.com/artist/22tasuniWSRnbbThgPHR9p

För videoproduktionen står Omid Moradipour. Han arbetar med video, foto och grafiska produktioner, på svenska, persiska och engelska, ofta för TV och produktionsbolag men också för sociala medier.

*2

Fredrik Eklind, folksångare och singer-songwriter, framträdde med gitarr och sång. Han skriver visor där han skildrar olika livsöden, just nu aktuell med singeln Rädslan på Spotify, https://open.spotify.com/track/03b2aJci4LDeDsaZo0pDZh . Han återfinns också på https://www.facebook.com/larsfredrikeklind/?fref=ts

*

Bernt Lindberg gav en inblick i en del av de hot samhället står inför (tänk om det värsta händer…!) och vad vi behöver göra (tänk om och ändra livsstil!).

2_avstand-karnkraftverk

Om det blir ett reaktorhaveri i Forsmark 15 mil bort eller i finska kärnkraftverken drygt 30 mil bort och vinden ligger åt vårt håll blir en stor del av Dalarna obeboeligt och många kommer att få strålskador. Se kartan här ovan.

Klimatet är snabbt på väg åt fel håll. Det är ett så komplicerat system att forskarna har svårt att förutsäga vad som ska ske men det kommer ständigt nya negativa överraskningar.

Ett långvarigt elavbrott kan slå ut det mesta i samhället. Livsmedelsdistributionen är kanske värst.

Sverige har Ryssland som största leverantör av olja. Vad händer om Sverige fortsätter flirta med NATO och Putin ledsnar? Allvarligast är om vi inte har drivmedel till jordbrukets maskiner.

Mer långsamma katastrofer på gång är utrotningen av arter. Sedan 70-talet har vi utrotat mer än hälften av världens vilda djur! I Sverige bär skogsbruket största skulden till utrotningen av arter.

Övergödningen av haven, framför allt på grund av näringsläckage från jordbruket, hotar livet i haven.

Jordbruksmarken minskar och därmed möjligheten att försörja jordens befolkning. Vi förstör marken med tunga maskiner, konstgödning och bekämpningsmedel. Och vi bygger hus och vägar på åkerjord.

Allvarligast är att motsättningar, konflikter och våld ökar. Det beror på ökade klyftor mellan rika och fattiga. Kan vi inte klara av att vara sams klarar vi inte heller av de stora miljöhoten.

11_bnp-vxthusgaserVad ska vi göra då? Börja med att försöka förstå vad som händer, varför det blir som det blir! Alla de ovannämnda hoten har sin rot i kraven på ständig ekonomisk tillväxt. FNs klimatpanel har tydligt visat det mycket nära sambandet mellan ökad ekonomisk tillväxt (BNP) och ökade utsläpp av växthusgaser. Det borde vara självklart att man inte ständigt kan ta ut mer resurser ur en planet med ändliga resurser. Men starka ekonomiska intressen kan bara överleva om de får fortsätta expandera. Och politiker från global till lokal nivå jamsar med. Som individer är vi också en del av det här systemet, har vant oss vid hög konsumtion av både varor och tjänster (t ex flygresor). Reklamen kostade 2015 68,3 miljarder kronor i Sverige. Det är nästan lika mycket som vi betalar för maten. I snitt behöver en person jobba tio år av sitt yrkesliv för att tjäna in de pengarna. Plus att vi alldeles för ofta köper det reklamen säger att vi ska köpa.12_reklam_collage

Vad ska vi göra då och vem ska göra det? Vi måste tänka i andra banor. På Främby udde hade Omställning Falun i höstas en konferens, Kultur som grund för hållbar utveckling. Vi måste hitta något annat än konsumtionskulturen för att göra tillvaron meningsfull. Och vi själva måste göra det. Det etablerade samhället sitter fast i ett tillväxt- och konsumtionstänkande. Man försöker lösa ett problem i taget men lyckas dåligt. Vi själva måste göra saker tillsammans, ensam är man ganska maktlös men känner man att vi är många går det lättare. Går jag med i en sammanslutning som arbetar för en bättre värld behöver jag inte känna mig så hjälplös. I Falun försöker vi få igång ett samarbete mellan lokala organisationer för att mer ska hända.

*

Sedan blev det ”Avgrundsmys” med Oil My Memeber. Man kan utan tvekan säga att det blev mer avgrund än mys. Emma Linnéa Näslund står bakom musiken och produktionerna i soloprojektet Oil My Member. 2015 släppte hon EPn ”The Birthday Session”, 2016 singeln ”Arctos”. Är numera även aktuell med livespelningar och arbetar med ett fullängdsalbum. Mer att se och höra på http://www.oilmymember.com och https://l.facebook.com/l/ATN7djnTkQ_mfUg1jhaZT-EUXy4nit9V7Jx4oAQv1TRIypmt3iGjUFn9OiiVGI50YZWpxSLL1zpOppd4y9M5tdfh68KzIOK2NmUmINji5Wi4xOQ-CjuoSrtEQCzH3AE/https%3A%2F%2Fopen.spotify.com%2Ftrack%2F5UnKX9HEfAZu3FNPu90BTJ

3

*

4Hanna Gustavsson, gitarr och sång, framträdde med sitt band. De har tillsammans gjort de flesta spelningarna i Dalarna, Stockholm och Norrbotten. Hon har sitt ursprung i Piteå i Norrbotten. Idag bor hon i Hedemora. Den egna musiken beskriver hon som svensk country/pop i en norrbottnisk atmosfär, där naturen är viktig. Det akustiska soundet har alltid varit något hon strävat efter att behålla och samtidigt blanda in de enkla poppiga melodierna. Några förebilder är Neil Young, Sheryl Crow och Alison Krauss. Se och lyssna här: https://www.youtube.com/watch?v=1cWa3-lZW8M ,

*

5

Tom Fellman, med mångårigt arbete med psykiska sjukdomar, berättade om vilka sjukdomar som är vanliga och hur de hänger ihop med dagens tuffa samhälle. Läs en lite utförligare redogörelse för hans föredrag!

*

the-merit-0912_litenThe Merit spelade, bland annat låtar från senaste EPn. På bilderna syns Linnea Walldén, Ola Högberg på trummor och Tim-Robin Saari på bas.

*

Hanna Turi sjöng och spelade, just hemkommen från en turné i Kina. Tidigare har hon turnerat världen över med sin experimentella pianopop, bland annat i USA och Italien. Hon berättade också om sin egen osäkerhet, framför allt i början av karriären. Vad tänkte folk egentligen? Hur skulle recensionerna bli? Efter många år som självständig artist har hon övervunnit det mesta och har en grundtrygghet. Hon har hunnit släppa två album och spelar just nu in ett tredje. Lyssna på henne här: https://open.spotify.com/artist/1vc3QH5C40mZuqQkmrkM03

Och se hennes prisbelönta musikvideo här: https://youtu.be/_G04b2sZvSM

8

*

lasse_arnheim_beskurenKvällen avslutades med en paneldiskussion ledd av dagens konferencier Lasse Arnheim, bilden till höger. I soffan Hanna Turi, Tom Fellman, Linnea Walldén, Johan Vallin och Bernt Lindberg.

*

Tänk om hade som medarrangörer Omställning Falun, Falu miljögrupp, HåFFA, NBV, Borlänge kommun och ungdomsråd och Cozmoz Arena. Men jobbet gjordes av The Merit.